Çocuklarımızla tatil günleri en sevdiğiniz şey kahvaltıda krep yemektir. Hemen hemen her hafta yaparız. Biraz uzun sürüyor ancak çocuklarıma krep yaptığımda sarılmalarına değiyor. Benim yaptığım krep hem yumurta kokmaz hem de çok hafif olur. Özellikle 5 yıldızlı otellerde yapılan o pide gibi kreplere benzemez. Malzemeleri sayalım; Kullandığım tava 26 m lik bir tava. 24 cm lik bir krep tavası da olur yada teflon bir tava kullanabilirsiniz. (10-12 adet çıkar) 2 su bardağı un 1 yumurta süt( 4-5 su bardağı alır) Tereyağı (tavayı yağlamak için) bir çimdik tuz ve şeker. Hepsi bir kap içine koyulur ve mikser ile çırpılır. Harç oldukça sıvı olmalı (salep kıvamında) tavaya kepçe ile koyulduğunda kolayca yayılabilmeli. Dikkat, çok sıvı olursa da ince olur ve hemen yanar katı olursa da hamur hamur olur lezzetli olmaz. Tereyağını çatala batıralım ve biraz harlı ateşe koymuş olduğumuz tavaya sürelim, ardından kepçeyle almış olduğumuz harcımızı tavaya dökelim ve tavayı sağa sola çevirerek yayalım. Yaklaşık 2 dakika içinde bir tarafı pişmiş olur. Anlamanın en güzel yolu seramik veya teflon tavayı sağa sola sallamak, eğer krep hareket ediyorsa (yapışmamış olması gerekiyor) bir tarafı pişmiştir. Diğer tarafını da 1-2 dakika pişirerek alabilirsiniz. Sonra ikinci krep için yine terayağını sürün ve harcı tavaya koyun. Yapıldıktan sonra içine bal, reçel, yada çökelek, peynir ne isterseniz koyabilirsiniz. Afiyet Olsun 04 Ağustos 2014
CategoryYemek
Bozburun tarafında tatile gittiğimde kaldığımız yerde akşam yemekleri balık ağırlıklıydı. İçtiğim balık çorbasını çok beğendim. Ancak genelde balık çorbaları her yerde güzel olmaz. Bazı yerlerde içtiğim balık çorbası mama gibi olduğu için hep mesafeli yaklaşmışımdır. Ankara’ya döndüğümde aklıma geldi ve bir öğleden sonra üşenmedim gittim balıkçıya bir orta boy levrek aldım ve balık çorbası yapmaya giriştim. Malzemeleri sayalım;
4 kişilik basit balık çorbası
- Orta boy levrek (mezgitden de olur veya beyaz etli bir balık olabilir)
- 1 adet soğan
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 4-5 su bardağı su
- 1-2 yaprak defne yaprağı
- yarım limon
- 10-15 tane karabiber tanesi
- 3-4 tane kereviz yaprağı (çok koymayın çorbaya hakim olur)
- 1 kaşık un
- Tuz
- bir kaşık tereyağ ve yarım kaşık kadar zeytinyağı
- Soğanı, havucu,patatesi ve kereviz yaprağını parçalayıcıdan geçirin. Eğer yoksa rendeleyebilirsiniz. Önemli olan çok büyük taneli olmaması. Bazı tariflerde haşlandıktan sonra öğütücü ile iyice ezme işlemi yapılıyor ama ben biraz taneli sevdiğim için bunu yapmıyorum. Seven yapabilir.
Hepsini bir tencereye alın (defne yaprağını, karabiberleri de dahil) yıkanmış ve temizlenmiş balığımızı en üste yerleştirin. Önceden kılçıkları temizleyebilirseniz temizleyin veya haşlandıktan sonra da temizleyebirsiniz. - 20-30 dakika haşlayın, köpüklenirse kaşıkla köpüklerini alın.
- Balığı dikkatlice tencereden çıkartın.Kalan malzeme haşlanmaya devam etsin. Kılçıkları ayıklayın eğer kılçıklarını daha önceden temizlediyseniz minik minik parçalayabilirsiniz. Soğan halkaları boyutunda güzel oluyor.
- Başka bir tencerede yağla birlikte unu biraz kavurun un topaklanmamalı. Sonra da yarım limon suyumuzu içine sıkalım.
- Didiklediğimiz balığımızı ve diğer malzemelerimizi (defne yaprağını çıkartın) tencereye aktaralım 5 dakkika kadar hepsi birlikte kaynasın.
Servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
–Bazı tariflerde yumurta ile limon terbiyesinden söz eder ama ben yumurtayı çorbada sevmediğim için kullanmadım.
31 Ekim 2009
Yıllar önce Cinnah(Ankara) yokuşunun ortalarında bir pastane vardı. Sabah işe giderken hiç üşenmeden alt durakta iner yokuşu nefes nefese çıkar ve bu pastaneden ay çöreği alırdım. Daha sonradan yedeğim ay çörekleri hiç bu kadar güzel olmamıştır. Birçok ay çöreği denememe rağmen birçoğunun içinde bol miktarda bayat kuru pasta ve uyduruk bir kaç malzeme dışında lezzet bulamadım. Ta ki kendi ay çöreğimi yapana kadar.
Şimdi malzemeleri sayalım. (Yaklaşık olarak 20 adet orta ölçekte ay çöreği yapılır)
Hamuru İçin
- 125 gr tereyağı (Margarin de olur ama ben tereyağından yapıyorum.)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- Çeyrek paket yaş maya
- 1 yumurta
- Un
İç Harcı
- yarım paket bisküvi
- 1 Su bardağı ceviz1 Çay bardağı şeker
- 1 Su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm (Ben bol üzümlü seviyorum arzuya göre iç malzemeler azalabilir, artabilir)
- 1 adet elma
- 1 çorba kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı süt
Sütle birlikte yaş mayayı eritelim. Yumuşamış tereyağının içine pudra şekeri, yumurta beyazı, un, maya karıştırılıp kulak memesi kıvamında yoğuralım. Bir miktar (15 dak) kabarmaya bırakalım.
Cevizi çekelim içine üzüm, toz şeker, rendelenmiş elma, tarçın, süt, kakao ve kırılmış bisküvileri güzelce karıştıralım. Çok sıvı da olmamalı, katı da olmamalı.
Hamurumuzdan parçalar alıp çay tabağından biraz daha büyük şekilde oklava ile açalım. İçine harcımızdan koyarak yuvarlayalım ve ay şeklini verelim. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirdiğimiz çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp çatalın tersiyle çizelim. Bir miktar mayalanmasını bekledikten sonra (30-40 dak) 180-200 derecelik fırında nar gibi kızartalım.
Bir kaç defa yaptıktan sonra iç malzemesi beğenilerinize göre değişiklik gösterebilir.
Afiyet olsun.
06 Ekim 2010
© 2024 Abdullah Güney
Theme by Anders Noren — Up ↑