Ağır kış günlerinde eskiye göre çok az da olsa zaman zaman elektrik kesintileri olmaya başladı. Bu duruma çare bulmak için ilk etapta UPS (kesintisiz güç kaynağı-KGK) almamın mantıklı olacağını düşündüm. Biraz araştırdıktan sonra  KGK larında kombinin çalışması için bazı modellerin daha başarılı olduğunu gördüm. Özellikle tam sinüs çıkışı sağlayan birkaç model mevcut. Bunlardan Tunçmatik beyaz renkte ve 2 adet aküsü ile sadece kombiye bağlanabiliyor ve elektrik kesintisinde yaklaşık 1-2 saatlik kombi beslemesi sağlıyor. İlave akü grubu ile bu süreyi artırmak mümkün fiyatı da 2015 yılında 500 TL civarında. Bir diğer marka ise Necron ve bu markanın içinde de 4 adet 9Ah akü var ve süre 3-4 saatlik bir kombi beslemesi sağlıyor. Yine fiyatı 550-600 TL civarında.UPS Çok kesinti olmuyorsa mantıklı olabilir diye düşündüm. Ancak sadece kombi için bu kadar para vermenin mantıklı olmayacağına karar verdim. Tekrar araştırmaya başladım. Bir diğer seçenek de küçük manuel bir jeneratör olabilirdi. Piyasada çok marka vardı. Ev için 3kW-5kW arasında bir tüketim belirledim, evde kombi, aydınlatma ve buzdolabının çalıştırması yeterli olacaktır. Otomatik devreye girmesi için daha büyük bir jeneratör almam gerekiyor, ama bunun dezavantajı da gece yada evde değilsek devreye gereksiz olarak gireceği anlamına gelir.

Araştırmalarım sonucunda Aksa ve Genpower markası arasında kaldım.

İkisi de çindenAksa malzemelerle montaj yapsa da hem yerli olması hem destek ve yedek parçasının kolay bulabileceği düşüncesi ile mantıklı geldi. Fiyatları da daha makul olması gerekiyordu. Yaklaşık 3 kW lık bir jenaratör 600-700 TL civarında. Hemen hemen KGK ile aynı. Fakat jenaratörlerin kombi üzerinde kararsız olması nedeniyle biraz tereddüt yaşadım. Dokümanlarını internetten indirerek inceledim ama bununla ilgili bir bilgi bulamayınca her iki firmaya e-posta ile ayrıntılı sorularımı yönelttim. İki firma da birkaç gün sonra yanıtladılar. (Bu da beni sevindirdi) Bu durumdan sonra jeneratörü nereye koyacağımı ve bağlantısını nasıl yapmam gerektiğini araştırmaya başladım. Yer ile ilgili 2 balkon ve bir terasım mevcut ama yine de uygun yer seçimi  konusunda sıkıntı yaşadım. Çünkü uygun bulduğum yerlerden ana sigorta kutusuna  mesafe çoktu ve kabloyu geçirebileceğim yerler fazla ortalıkta duruyordu. Bir diğer sıkıntı da elektrik gittiğinde jeneratörü elle çalıştırmam ve  elektrik geldiğinde de bunu anlayıp jeneratörü kapatmam gerekiyor. Bunun için ayrıca  düzenek kurmam gerektiğini farkettim. Pako şalter ile yönlendirmeyi yapabiliyorum, ama bunun için de ayrıca sigorta kutusuna ek parçalar takmam ve bazı kısımları da kırmam gerekiyor. Tabii biraz da 50-100 TL kadar da maliyeti olacak. Kablo,şalter,alçı, sigorta..v.b.

Sonuç olarak tüm bu anlatılanları yaptım mı? Hayır henüz yapmadım. Jeneratörde karar kıldım ama hem tadilat, her elektrik gittiğinde  aç-kapa yapmak ve jenaratörün yağmur,kar, benzin uğraştırıcı kısımlarının olması   bana cazip gelmedi. KGK daha cazip kolay ve fiyat olarak mantıklı olacak ama sadece kombinin çalışması da güzel bir çözüm olmayacağı için iki seçenek de önümde hala durmakta.

Bir daha elektrik kesilirse tekrar düşüneceğim galiba.


Bir süre sonra UPS yerine çanta tipi bir jeneratör aldım. Ancak çanta tipi aldığıma pişman oldum. Çünkü ihtiyaç duyduğumda çalıştırmak mümkün olmuyor. Ayrıca ürettiği enerji miktarı da söylenenden daha az olduğu için birkaç lamba ve kombiyi çalıştırmak zor oluyor. Video yu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.